dissabte, 12 d’octubre del 2013

APUNTS GASTRONÒMICS DE TURQUIA

Aquest ha estat el nostre petit recorregut per la gastronomia turca.

Nivell de satisfacció: Alt. 

Istanbul va ser proclamada capital mundial gatronòmica l'any 2008. Tot i que jo no menjo carn intentaré descriure-us la seva gastronomia el més fidel possible.
Actualment la cuina de Turquia és molt coneguda i sembla haver influenciat a altres gastronomies en l'ús d'espècies, rostit de carns, etc. 
És coneguda per ser pont entre la cuina persa, l'àrab, les cuines de l'Orient Mitjà i la cuina índia, i es pot dir que es troba en una posició destacada entre les cuines d'origen mediterrani, i té en comú amb les altres gastronomies un predomini de l'ús i ocupació de les verdures i de l'oli d'oliva com a ingredients en la majoria dels seus plats.


Amanides i arrossos

L'amanida més típica conté tomàquet, cogombre, formatge blanc i olives negre, i es pot menjar també per esmorzar. 
L'arròs, anomenat Bulgur pilav, és un dels acompanyaments més comuns de Turquia.





Un plat típic turc aniria acompanyat d'arròs, mongetes i carn de vedella rostida condimentat amb espècies.




El Lahmacun

És una mena de coca de carn o de formatge blanc. El mot  "lahmacun" és una paraula àrab composta per lahm i macun, aquest darrer vol dir pa. Consisteix en un pa de massa de llevat , prim i rodó, que abans d'enfornar se li refrega un ragoût condimentat de carn picada, cebes i tomàquets juntament amb el llimona i el julivert. 
El Lahmacun es pot considerar un plat típic de menjar ràpid i que es pot menjar en molts restaurants a peu de carrer.
També es pot demanar com a acompanyament d'una amanida o farcir-lo amb qualsevol vegetal com si fós un kebap.




El Kebap 

Ja ben conegut al nostre país, consisteix en carn rostida i tallada a trossets. El döner kebap pot elaborar-se amb diferents carns be, vedella, i recentment (no és tradicional) pot estar compost de pollastre (tavuk döner). 



El Dürüm que és un pa aixafat en forma de coca que després s'enrotlla sobre carn picada .

En plat trobem l'Adana Kebap.



Les sopes 

La més coneguda de les sopes rep el nom de Çorba i és una sopa lleugera que es menja també com un esmorzar típic del país. Pels vegetarians com jo, dir-vos que no estic segura de que aquesta sopa no porti brou de carn.




Cacik

Sopa freda de cogombre i iogurt per l'acompanyament de carn de Kebaps o Köftes.




Els formatges

Alguns dels formatges més famosos de Turquia són blancs (frescos) i solen combinar-se amb iogurt i llet d'ovella . Els formatges turcs inclouen; beyaz peynir que significa formatge blanc, el tulum (İzmir) Kasar, lor, Mihalic,Ezine, Otlu peynir (formatge amb herbes)... etcètera. Tots són deliciosos.




Els musclos

Tot i que a Turquia no s'hi menja molt de peix, trobarem parades de musclos per tot arreu.



El pa 

El pa turc és excepcional. El trobem de moltes formes i generalment condimentat amb llavors de rosella.





Yaprak Sarma

No podeu venir a Turquia i no tastar les Yaprak sarma. Són uns petits rotllos elaborats amb fulla de vinya i cuinats en oli d'oliva, posteriorment se'ls farceix d'arròs especiat. Aquest tipus no conté carn, se serveix fred i es coneix també com sarma que significa "el que s'embolica" en turc. 

La paraula "sarma" s'empra també en la denominació d'algunes postres, tals com el fıstık sarma (festucs enrotllats.)







Baklavas 

Pel que fa a la pastisseria dolça. Turquia n'ès la reina mare. Els "Baklavas", són uns pastissets de pasta de full amb mel i fruits secs absolutament deliciosos. Es poden fer amb ametlles, nous, pistatxos o amb qualsevol fruit sec. 




Rahat Lokum o Tadimlik

Rahat lokum, és un tipus de dolç tou fet amb almívar i algun gelificant, com ara la gelatina, relacionat amb la recepta tradicional espanyola d'origen àrab de la «gominola»





Els lokum 

S'anomenen també delícies turques, són elaborats amb una espècie de goma densa barrejada amb avellanes i festucs tallats en galledes i embolicats de sucre en pols. També es tenen els Tulumba que són molt similars als xurros . 








El tè

El tè turc és la beguda més consumida de Turquia. El prenen a totes hores dins un petit got de vidre. 
També pots prendre el tè de poma, molt més dolç que l'anterior.



Ayran

No oblidar-se del iogurt. Molts afirmen que el millor del món es fa en aquest país. 
Una de les begudes més típiques de Turquia és "l'ayran", elaborat amb iogurt líquid, sal i llimona.
Si vols sentir-te un veritable turc hauràs de prendre "Ayran" durant els àpats!



I tot i que els turcs no acostumen a prendre el iogurt com a postre, un dolç típic fet a base de sèmola pot acompanyar l'Ayran per finalitzar l'àpat.



PD: Si visiteu la ciutat d'Istanbul i mengeu peix, segurament no podeu marxar sense apropar-vos al Pont de Gálata i tastar els seus entrepans de peix fregit. Costen 6 lliures turques!

Salut!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada